Εκδήλωση της ΟΠΙΔΗΧ “Η δεκαετία του ’40 και οι Χαλανδραίοι” - Κυριακή 22/10/2017



1η εκδήλωση της ΟΠΙΔΗΧ στο Χαλάνδρι, με θέμα: Η δεκαετία του 40 και οι Χαλανδραίοι (22/10/2017)

Η ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου σας προσκαλεί στην πρώτη εκδήλωση της ΟΠΙΔΗΧ στο Χαλάνδρ με θέμα: «Η δεκαετία του 40 και οι Χαλανδραίοι. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Eμφυλίου.

Η ιστορία σχετικά πρόσφατη. Οι μνήμες ακόμα ζωντανές. Το εγχείρημα δύσκολο.Το τολμήσαμε.

Οι άνθρωποι εκείνοι που ως αυτόπτες μάρτυρες βίωσαν τα γεγονότα, ολοένα και λιγοστεύουν. Τους αναζητάμε σαν πολύτιμα διαμαντάκια μέσα στην πόλη, δίπλα μας, παντού. Δεν είναι εύκολο να τους εντοπίσουμε. Οι περισσότεροι στέκονται μακριά από τα φώτα της πόλης. Εντοπίσαμε αρκετο

ύς. Οι αφηγήσεις τους προκαλούν συγκίνηση τόσο σ’ εκείνους όσο και σε μας. Μας προσφέρουν ουσιαστική γνώση της ιστορίας μας και βάζουν το λιθαράκι τους στη συλλογική μας μνήμη. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε όσα μας εμπιστεύτηκαν. Γι’ αυτό προχωρήσαμε και στην οργάνωση αυτής της ημερίδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης

● H ιστορικός και επιστημονική υπεύθυνη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) Τασούλα Βερβενιώτη θα δώσει ομιλία με θέμα: «Η δεκαετία του 40 και η προφορική ιστορία»

● Θα είναι κοντά μας ο επίτιμος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ο αιωνόβιος Νικόλαος Ξένος, ο άνθρωπος που έζησε ο ίδιος την Αντίσταση στο βουνό και γνώρισε προσωπικά τον Άρη Βελουχιώτη.

● Θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους οι περισσότεροι από τους αφηγητές μας ανάμεσά τους ο Ανδρέας Δερβένης ο άνθρωπος που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, την Σφαγή των Καλαβρύτων.

● Θα είναι κοντά μας μόνο με τη μαρτυρία της πλέον και η αφηγήτριά μας Μαρία Αδαμαντίδου που τη χάσαμε πρόσφατα.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μια μικρή γιορτή, όπως κάνουν πάντα οι συμπατριώτες μας, με ζωντανή μουσική και μεζεδάκι, προσφορά του Δήμου μας.